Jak namnožit Monsteru

Monstera Skvostná, jak už název napovídá je opravdu krásná květina, která roste také do opravdu monstrózních rozměrů. Co chvíli se tak těšíme z nového listu, a tak jsme si řekli, že si ji také namnožíme a rovnou vám ukážeme, jak na to.

Množení Monstery je totiž velmi snadné. Provádí se řízky, avšak ne jen tak ledajakými. Řízek listu musí být včetně vzdušného kořenu. 

 

DSC_0457

 

Vzdušné kořeny nejsou nic jiného než ty výhonky, které trčí sem tam z listu. Ne každý list vzdušný kořen má, proto se vám může stát, stejně jako nám, že bychom rádi uřízli list, který se nám nehodí, protože jde například dost šejdrem, ale na množení to vhodné není, protože nemá právě ten vzdušný kořen. Respektive otestovali jsme také tuto variantu, dali do vody 6 listů bez vzdušného kořene a kořeny pustil pouze jeden. Je to tedy dost o štěstí. 

Náš list se vzdušným kořenem můžete vidět na fotografii níže. Samozřejmě se nemusí jednat jen o jeden list, může jich být více.

 

DSC_04577

 

Řízek listu, společně se vzdušným kořenem, vložte do sklenice s vodou a nechte zakořenit. Dejte pozor, aby se vám vzdušný kořen nezlomil. Vodu zhruba jednou týdně měňte. 

 

DSC_0463

 

A takhle vypadá naše Monstera po jednom měsíci. Jakmile má řízek cca 4 cm dlouhé kořeny, tak se může přesadit do květináče. Ve sklenici však může být i mnohem déle, záleží čistě na vás. 

 

DSC_0505

 

Po měsíce se nám klube dokonce už i další nový list, který můžete vidět na levém stonku dole.

  DSC_0506

 

 

A jak se množení Monstery povedlo vám? Pochlubte se do komentáře :)

Víte co Monsterám a dalším pokojovkám sluší nejvíce? Další kámošky, které jsou třeba i na zdi. To je pak opravdová Urban jungle.

A teď něco mimo mísu, ale říct se to musí. Hledáte originální dárek s přesahem? Mrkněte na naší Hvězdnou mapu životního okamžiku. Je to opravdu originální dekorace s hloubkou.

 

bila cerna

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz